23948sdkhjf

Bryd butiksdøden: Disse varer batter det at købe lokalt

Du kan med god samvittighed handle toiletpapir og tørvarer på nettet og så købe de friske og lette varer hos den lokale købmand.

"Første stop hos din lokale købmand".

Sådan lød sloganet, da Ringkjøbing-Skjern Kommune for nogle år siden gennemførte projektet "Fremtidens Detailhandel i Landdistrikterne".

Og hvis du bekymrer dig om det lokale butiksliv, så er den gode nyhed, at en stor del af vejen til dets overlevelse går lige gennem din egen pengepung.

Projektet udmøntede sig i rapporten "Købmand og lokalsamfund - aktivt medborgerskab på markedsvilkår", hvor det fremgår, at du ved at lægge mellem 5 og 20 kroner mere per indkøb - alt efter kundegrundlag - faktisk kan være med til at sikre butikkens overlevelse.

- Det lokale engagement er helt afgørende, siger Poul Nystrup Christensen, som er LAG-koordinator (lokal aktionsgruppe, red.) for Ringkjøbing Skjern og Lemvig under Det Danske Landdistriktsprogram.

- For det første for at sikre butikkens overlevelse, men større omsætning giver også mulighed for at få et større udvalg af varer, og så bliver butikken mere attraktiv, siger han.

Ifølge Camilla Udsen, som er seniorrådgiver i fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk, kan du ved at ændre nogle få vaner faktisk sætte et stort aftryk lokalt.

- Fra den lokale butiks side vil de synes, at al handel skal ligge hos dem, og at alt, hvad du køber på nettet, er skidt, siger hun og tilføjer:

- Men problemet er ikke kun nethandel. Mange forbrugere vælger at tage bilen til et stort supermarked og så måske handle stort ind en gang om ugen.

Camilla Udsens råd er derfor, at man ikke ser nethandel som fjenden, men bruger den aktivt til at gøre det mere overskueligt at handle i de lokale butikker.

Det kan du gøre ved at købe basisvarer som mel, kolonialvarer og toiletpapir på nettet.

- Så kan man handle varer med kortere holdbarhed, frugt og grønt og specialvarer i den lokale butik, siger Camilla Udsen.

- Og så begynder man måske også at handle mere i de lokale butikker, fordi man kan overskue det, når man ikke skal slæbe alle de tunge ting, siger hun.

Camilla Udsen foreslår også, at du køber og småindkøb gaver lokalt.

- I stedet for bare at købe det på vej hjem fra arbejde i en større by, kan du aktivt gøre det til en vane at købe det lokalt, siger hun.

Under projektet i Ringkjøbing-Skjern Kommune søsatte de pilotprojektet "Handl lokalt i en måned".

Og ifølge LAG-koordinator Poul Nystrup Christensen kunne de afkræfte de tre mest sejlivede myter, nemlig at det skulle være dyrere, udbuddet for småt og varerne mindre friske.

- Vi allierede os med en hel del forsøgspersoner, som forpligtede sig til at lægge deres indkøb lokalt, selv om de ikke plejede at gøre det, siger Poul Nystrup Christensen.

- Der var nogle enkelte ting, de havde svært ved at få, men generelt var der et godt udbud, fortæller han.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088